Europa tar initiativ – snabbar på utvecklingen av autonoma fordon

Autonom mobilitet är redan verklighet, men den fulla potentialen håller fortfarande på att formas. Utvecklingen går snabbt och de som lyckas bäst är de som kan hantera både tekniska framsteg och förändrade regelverk. Idag leder USA och Kina – medan EU släpar efter.

Nu tar Europa ett steg framåt för att stärka sin position i den globala konkurrensen om självkörande fordon. Långsamma regelverk har länge bromsat branschen från att utveckla och rulla ut autonoma fordon i stor skala. Men nu sätter EU riktningen – det är dags för handling. Frågan är: vem tar ledningen?

En färdplan för autonoma fordon

Med en ny Industriplan för fordonssektorn tar EU konkreta steg för att påskynda självkörande fordon. Målet är tydligt: få ut autonoma fordon på europeiska vägar snabbare. Bland de första stegen finns nya regler som ska möjliggöra godkännande av automatiska parkeringssystem redan 2025. År 2026 väntas fler autonoma lösningar, exempelvis självkörande godstransporter mellan logistiknav.

Tekniken för självkörning förväntas skapa upp till 400 miljarder euro i värde för fordonsindustrin fram till 2035 och blir en drivkraft för tillväxt och förändring.

Tydligare regler kan bli en vändpunkt för Europas fordonsindustri. Länge har företag tvingats navigera utan enhetliga riktlinjer, vilket gjort det svårt att planera och investera. Med ett mer förutsägbart regelverk på väg – kan Europa då minska avståndet till USA och Kina?

Medan Kina har satsat på stora testzoner och statligt stöd, har USA drivit innovationen genom privata företag. Japan och Singapore har valt en mer strukturerad väg med kontrollerade tester och uppdaterade regelverk. Japan driver exempelvis RoAD to L4-programmet (Roadmap to Automated Driving), som fokuserar på att ta självkörning till nivå 4 – där bilar kan köra själva i vissa miljöer. Samtidigt har Singapore byggt testområden och smart infrastruktur för att snabba på utvecklingen.

Ett gemensamt EU-ramverk kan nu ta bort hinder och göra det lättare att utveckla och skala upp autonom teknik. För att öka marknadens mognad planerar EU att etablera minst tre stora testområden över landsgränser och skapa så kallade European Automated Driving Corridors. Målet är att möjliggöra tester i verklig trafik över hela Europa. Idag tillåter endast ett fåtal EU-länder självkörande fordon på allmänna vägar, vilket hindrar en gemensam marknad för autonoma fordon. EU arbetar därför för att samordna reglerna och förenkla godkännandeprocesser mellan länder.

Som en del av detta samarbete driver European Connected and Autonomous Vehicle Alliance utvecklingen framåt genom att föra samman industrin, beslutsfattare och forskare för att bygga en stark europeisk ekosystem för autonom mobilitet.

Regler är bara början – vad mer behövs?

Att förenkla godkännandeprocesser är ett steg i rätt riktning, men för att få ut självkörande fordon på Europas vägar krävs mer än nya regler. Nu är fokus på genomförande – att se till att städer, företag och vägnät är redo att anpassa sig.

För att omvandla möjligheterna till verkliga framsteg måste lagändringar kombineras med investeringar och samarbete. Enligt EU:s Industriplan ska godkännandeprocesserna för testning av autonoma körsystem (ADS) och avancerade förarstödsystem (ADAS) på allmänna vägar förenklas senast 2026. Detta ska minska förseningar orsakade av nationella regelverk och möjliggöra storskaliga tester i hela Europa.

Framåt – behovet av global samordning

EU:s nya strategi är ett stort steg – men resan slutar inte här. Ett mer enhetligt regelverk i Europa kan driva utvecklingen framåt där nästa steg är global samordning.

För att autonoma fordon ska gå från testmiljöer till storskalig användning måste regler samordnas internationellt. Ett splittrat regelverk kan bromsa utvecklingen och öka kostnaderna, medan gemensamma dataramverk och enhetliga testmetoder kan göra tekniken mer kostnadseffektiv och skynda på kommersialiseringen.

Med regler under förändring är nästa utmaning att se till att den nya tekniken integreras smidigt – både i Europa och globalt. För företag inom autonom mobilitet innebär detta en tydligare väg framåt. De kommande åren blir avgörande för att omsätta initiativen i verklig utveckling.

För företag, investerare och beslutsfattare är frågan inte längre om autonom mobilitet kommer att slå igenom – utan hur snabbt de kan anpassa sig till de nya förutsättningarna. Vägen framåt tar form – vem tar ledningen?