Junshi Chen om 5G

Junshi Chen är doktorand på Lunds Tekniska Universitet och Research Engineer på Terranet och är väl insatt i utvecklingen av 5G:

                                   

Varför behöver vi 5G?

Utvecklingen av 5G är ett ambitiöst projekt och handlar i stora drag om att uppnå ökad hastighet av dataöverföring som öppnar upp för utveckling av nya tjänster och features. En mobilanvändare skulle beskriva det som att internet blir snabbare med 5G.

Högre hastigheter och ökad överföringskapacitet kan till exempel innebära att fordon får en snabbare reaktionsförmåga eftersom information färdas snabbare mellan de enheter som kommunicerar. Att öka reaktionsförmågan hos maskiner är naturligtvis intressant för fordonsindustrin och utvecklingen av självkörande bilar, smarta hem, ja hela den uppkopplade industrin. En annan pådrivande faktor för att utveckla 5G är att telekommunikationsföretagen inte har samma tillväxt som förut. Utvecklingen av 4G har varit mycket framgångsrik och därför ser man potential i en ny snabbare infrastruktur för att kunna erbjuda bättre och fler tjänster. 

 

När kommer 5G?

Den första kommersiella lanseringen kommer att ske 2019 och vi kan förvänta oss att se 5G ekosystemet i på fordonssidan inom 3 till 5 år.

 

På vilket sätt påverkas Terranet av 5G?

5G är en standard precis som 802.11p. Med 5G kan mer data skickas till högre hastighet vilket innebär att signaler kan skickas och tas emot till högre hastighet vilket är avgörande i till exempel en trafiksituation. Det möjliggör och förbättrar kvaliteten på funktioner som videodelning som är otroligt känsligt för avbrott i uppkopplingen. Å ena sidan, är 802.11p en mer mogen teknik och v kan distribueras till marknaden ganska snart. Å andra sidan, har är 5G en mer avancerad teknologi och är en av framtidens stora trender. Terranets teknologiska lösningar spänner över både 5G och 802.11p och kan kombinera dessa för att matcha kortsiktig och långsiktig efterfrågan.

Vilka problem finns och är man på god väg att lösa dessa? 

Med mer avancerade konsumenttjänster krävs snabbare överföring av data med bättre kvalitet. Man arbetar fortfarande med tekniska detaljer, framförallt gällande problem med att radiovågor blockeras vilket stör uppkopplingen. Eftersom man i utvecklingen av 5G använder sig av frekvensband (frekvensområde) där radiovågorna har kortare våglängd är de också känsligare för störningar och har svårare att ta sig runt hinder. Ett annat problem är att de mindre vågorna tenderar att mattas av i större utsträckning. Det finns flera delar som behöver uppdateras, däribland infrastrukturen för hur datan transporteras eftersom den inte är tillräckligt modern. 

En annan intressant problematik finns i hur man ska ta betalt för alla nya tjänster. Till exempel ett chip som integreras i en bil som möjliggör olika funktioner, vem ska betala för att ta del av dem? 4G används enbart för telefoner medan 5G öppnar upp för uppkoppling inom hela IoT sektorn med större kapacitet. 

 

Tack Junshi!