Ola Samuelsson, ny vd på Terranet!

Ola Samuelsson tillträdde som vd för Terranet den 27 juli 2018. Han kommer direkt från rollen som CTO där han lett ett team på 25 ingenjörer genom företagets olika utvecklingsprojekt. Det är snart tre veckor sedan Ola tillträdde på posten som vd och det är dags att lära känna honom bättre.

Berätta om dig själv!
Jag heter Ola Samuelsson och jag är vd på Terranet sedan nästan 3 veckor tillbaka, det är en jättespännande roll och det är kul att vara här! Jag bor i Lund sedan 20 år tillbaka där jag också utbildade mig till civilingenjör i elektroteknik på Lunds Tekniska Högskola.

…och din bakgrund?
Jag har jobbat på Sony Ericsson, Sigma Connectivity och Sony Mobile med RF, alltså allting som är uppkopplat både cellulärt och icke cellulärt, i tio år. Jag hade också förmånen att tillbringa ett år i Japan där jag var team lead för ett internationellt utvecklingsteam. De senaste fem åren har jag jobbat med det man kallar Internet of Things, IoT, enheter som pratar med varandra.

Vad var det som gjorde Terranet till ett intressant företag för dig?
Det jag tycker är så fantastiskt med Terranet är fokuset på utveckling utanför den mobila infrastrukturen, vad som händer när vi tappar uppkoppling och hur vi hanterar det. Den stora ökningen av uppkopplade produkter leder till en större belastning på infrastrukturen. I våra tre produktlinjer jobbar vi med just den utmaningen – att ta fram lösningar där produkterna pratar med varandra utan att behöva belasta nätet. Att vi dessutom har ett jätteduktigt team och spännande samarbetspartners gör det bara ännu mer intressant.

Hur ser du på företagets resa fram tills nu?
Bolaget har varit med ett tag, sedan i mitten på 2000-talet och de samarbetspartners man byggt upp och den erfarenhet som finns i företaget är imponerande. Det har varit en lång resa från hårdvara till mjukvara vilket gör att man kunnat följa hur marknaden rör sig. Inom utveckling av teknik händer det extremt mycket på några år.  Det rör sig snabbt, med nya standardiseringar och Terranet har under denna tiden byggt upp bra relationer med både chipsetleverantörer och samarbetspartners i olika industrier.

Det släpptes ett pressmeddelande om att ni gör ganska så stora förändringar i företaget, hur ser du på det?

Vi släppte ett pressmeddelande i mitten av juli och det innebär att vi gör tre saker: kostnadsreduktion i form av effektiviseringar, ny styrelseordförande i Fredrik Hedlund och att jag tillträder som vd samt att tidigare vd:n går in i en arbetande styrelseroll.

Varför detta sker nu är först och främst för att vi ser att intäkterna från licensavtal tar längre tid än vi beräknat och vi vill se till att pengarna räcker längre.

Förklara vad det innebär för företaget.

För mig är det viktigt att utvecklingsdelen är intakt och att vi nu koncentrerar oss på vår core, det som vi gör bäst och använder vår spetskompetens i de produktlinjer vi jobbar inom. Gällande de utländska partners som nämndes i pressmeddelandet är det egentligen inget nytt. Vi använder partners för olika tjänster kontinuerligt och kommer att göra det i större utsträckning i stället för att ta in fler konsulter eftersom vi ser att det är fördelaktigt för oss som mindre utvecklingsbolag.

Vi är tacksamma för att ha haft tillgång till otrolig expertis och erfarenhet i Christian Lagerling men är också glada att nu välkomna den nya styrelseordföranden Fredrik Hedlund som har en gedigen bakgrund inom produktutveckling och strategiarbete med just connectivity för telekommunikation. Jag och Pär Olof Johannesson, som går in i styrelsen, har ett bra samarbete och PO kommer, med sitt stora nätverk, ha fokus på internationella affärer.

Du säger spetskompetens, vilka är Terranets spetskompetenser enligt dig?

Vår spetskompetens är hur olika typer av enheter kan kommunicera med varandra och vi realiserar det i våra tre produktlinjer: Vehicle to Vehicle, positionering och kommunikation mellan fordon. Machine to machine, enheter som kopplas ihop för att överföra data, ljud och högupplöst video. Phone to phone, hur telefoner kan upptäcka varandra i miljöer där internet är svårtillgängligt eller ofta överbelastas.

Nu när du är vd för Terranet, så lämnar du rollen som utvecklingschef, hur kommer det att se ut?

Jag kommer inte att släppa hela ansvaret för utvecklingen, jag har ett bra stöd i management teamet och jag kommer att se över projekten tillsammans med våra tech leads, en roll som fungerar som CTO för varje produktlinje. Tillsammans utgör de ett ganska brett teknikområde, då är det viktigt att alla gör det de är bäst på.

Ur ett större perspektiv, hur ser utvecklingen ut generellt inom ert område?

En stor del av utvecklingen av olika funktionaliteter sker på chipsetsidan, när vi pratar om den cellulära delen, som drivs av tillverkare som Qualcomm, Intel och de kinesiska chipsetföretagen. Vilka standarder som antas i de olika standardiseringsorganen spelar också stor roll för vilken riktning teknikutvecklingen tar. Gör man för stora förändringar finns det en risk att man inte kan kommunicera med andra teknologier, det är därför branschen kommer överens om rådande standarder. Därför är det väldigt viktigt för oss att vi följer vad som bestäms men att vi lägger till de förbättringar som ger mervärde för kunden.

Vid stora förändringar som nu för Terranet, byte av styrelseordförande, byte av vd, omstruktureringar, hur tar man sig igenom det?

Jag tror inte att det handlar om någonting annat än mycket arbete. Sen tror jag på att bygga förtroende och jag tror på att vara tydlig med vad man vill. Naturligtvis är det ett speciellt läge, vi är listade på börsen och måste följa regler för informationshantering. En del av feedbacken jag fått är att vi kan bli bättre på att berätta och kommunicera vad vi gör vilket jag håller med om och det arbetar vi för att bli bättre på.

Nu går du in i tredje veckan som CEO, kan du beskriva hur det har varit?
Jag jobbar hårt för att komma ikapp den planen vi har satt upp. Vad som ligger framför oss är ett första styrelsemöte och nästa vecka släpper vi delårsrapporten. Sen är det för mig konstant fokus på att leverera i de projekt som vi har, bygga värde i våra produktlinjer och självklart kommunicera med och synas på marknaden. Det är utmanande och jag har stora förväntningar!

Hinner du med någonting annat?

Just nu är det väldigt mycket fokus på den nya rollen och familjen. Jag försöker få in ett och annat löp och gympass för att få lite balans.