Artikel i Dagens Industri 22 mars, 2016: Terranet siktar mot stjärnorna – tar in 80 miljoner

Mars 22, 2016

Artikel i Dagens Industri, av Fredrik Norrlid


Artikel DI 22 mars 2016

Ett samarbete med amerikanska hårdvarujätten Qualcomm ska ta Terranets offlinekommunikation till världsmarknaden. Nu vill bolaget ta in 80 miljoner kronor och för samtal med ett av världens största filmbolag.

Samarbetet innebär att Terranet levererar mjukvara till Qualcomm och det är den första kommersiella uppgörelsen som Lundabolaget tjänar pengar på.

”Teknologin är fortfarande relativt okänd och vi var tidigt ute, kanske lite väl tidigt ute. Men genom en stark samarbetspartner kan vi låsa upp ekosystemet”, säger Pär-Olof Johannesson, vd för Terranet.

Terranet har utvecklat en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan att använda wifi, 3G, 4G eller GSM. Tekniken gör det möjligt att låta mobiler kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master.
”Genom en stark samarbetspartner kan vi låsa upp ekosystemet”
Tekniken kallades tidigare för mesh, men när Wifi Alliance standardiserade tekniken förra hösten talar man nu om proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation.

Enheter kan kommunicera direkt med varandra. En kan vara online och en offline, det gör att man bland annat kan dela dataplan med varandra på ett enkelt sätt och strömma ut till hundratalet användare samtidigt.”

Vi har långt gångna diskussioner med ett av världens största filmbolag
Parallellt jobbar Terranet mot konsumentmarknaden och vill tillsammans med innehållsdistributörer lansera appar för att dela bilder och filmer offline.

”Det är det mest uppenbara användningsområdet. Vi har långt gångna diskussioner med ett av världens största filmbolag, men om det finns en offlineupplevelse inom spel och utbildning så ska vi självklart finnas där också”, säger Pär Olof Johannesson.

Sedan slutet av 2015 har Terranet intäkter som till viss del täcker utvecklingskostnaderna, men med början i sommar påbörjar Terranet en kapitalanskaffning i syfte att ta in 70–80 Mkr.

”Vi behöver stärka utvecklingskompetensen här i Lund och försäljningsorganisationen globalt”, säger han.

Terranet har hittills tagit in 150 Mkr i kapital från bland andra Dan Olofsson, Måns Hultman, Anders Rantén med familj och Knutsson Holding.

Länk till DI-artikeln

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *